Frågor & svar

Vid jakten på den absolut bästa byggfirman i ditt område så är det mycket oklokt att välja första bästa byggfirma som du hittar, oavsett om det är i gula sidorna eller i Google. Det gäller alltid att vara noggrann i sin efterforskning för att resultatet inte ska bli katastrofalt. Det finns guldkorn där ute, och vi kommer med hjälp av bland annat dessa frågor hjälpa dig att hitta det guldkorn som kan göra ditt arbete på ett bra och effektivt sätt.

Hur kan jag veta att byggfirman är seriös?
Det finns ett antal frågor som du kan ställa till byggfirman i ett inledningsskede för att sålla bort de allra flesta av lurendrejarna. Här är några av dem;
– Har byggfirman F-skattsedel?
– Är byggfirman ansluten till någon branschorganisation?
– Hur länge har byggfirman funnits?
– Har byggfirman några specialkunskaper som eventuellt behövs för ditt projekt?
– Varför ska du anlita just den byggfirman?

Detta är bra frågor som kommer att ge dig en första insyn i hur det egentligen kan tänkas stå till inom byggfirman och om de har rent mjöl i påsen. Är svaren från byggfirman dessutom riktigt bra så är det definitivt ett alternativ som ni borde följa upp.

Hur mycket kostar det att anlita en byggfirma?
Det pris som du som privatperson kommer att behöva betala bestäms oftast genom två olika sätt. Antingen är det ett fast pris redan från början eller så är det timkostnader. Man brukar normalt räkna på att en timme arbetad av en hantverkare kommer att gå på en summa någonstans mellan 350 – 800 kronor i timmen, helt beroende på vad det är för arbete som ska genomföras och hur komplicerat det är. Experter och specialkunskaper kostar oftast mer. Det är den här timpenningen som kommer att påverkas av ROT-avdraget, om du redan påtalat det i inledningsskedet av kontakten med byggfirman. Genom detta ROT-avdrag så kommer timpenningen att dras av med 30%, vilket gör att du kommer att betala mindre för de insatser som byggarna gör. Upp till 50 000 kronor kan du dra av varje år. När det istället handlar om ett fast pris från början så kommer det behöva finnas utrymme för oförutsedda kostnader, ett utrymme som max får vara 15 % av grundbeloppet.

Behöver man betala fakturan i förskott?
Om en byggfirma kräver att du ska betala fakturan, eller en del av den, i förskott ska du verkligen passa dig. Det hör absolut inte till vanligheterna och kräver en byggfirma detta så ska du ifrågasätta det direkt och be om en förklaring. Det kan finnas tillfällen där byggfirman behöver köpa in dyrt material till ditt arbete och då kan det vara naturligt att du får stå för en del av den kostnaden, men det är ovanligt. Betalning sker nästan alltid efter att arbetet är utfört och besiktat.