5 enkla steg

bygg4Med dessa fem konkreta steg kommer du att vara förbered på ett bra sätt, oavsett om det rör ett altanbygge eller ett nytt hus.

Skriv ner krav
Börja med att skriva ner precis allt det som du vill ha och förväntar dig med det bygge som du vill ha gjort. Beskriv hur du vill att det ska skötas, vad byggfirman ska göra och hur du vill att det blir. Skriv också ned om du vill att byggfirman står för inköpet av materialet eller om du vill sköta delar av arbetet själv. Det här blir grunden som du har med dig till den potentiella byggfirman, vilket underlättar dialogen.

Begär offerter
Vi kan inte nog trycka på relevansen av denna punkt. Genom tre till fem olika offerter så kommer du att få en betydligt bättre bild av vad hela arbetet kan tänkas kosta. Genom att utgå från din egen grund och beskriva detta för olika byggfirmor kommer du sedan att få prisförslag på hur de löser ditt önskemål.

Priset är inte allt
När dessa olika prisförslag börjar komma in så kan det vara mycket lätt att lockas av det billigaste alternativet av dem. Självklart är det bra att det är billigt, men det behöver inte betyda att det är det bästa alternativet för dig. Priset är trots allt bara en del av helheten och hur kunnig och duktig en byggfirma är borde väga tyngre än ett billigt pris. Att också hitta en byggfirma som du har en bra dialog med kommer att underlätta arbetet betydligt.

Ha alltid med ROT-avdraget
Som vi redan varit inne på som kommer ROT-avdraget att ge dig en rabatt på 30 % av arbetskostnaden som byggfirman utför. Om man ska dra en generell regel för när ROT-avdrag gäller så berör det arbeten som sker inne i ditt hus eller i direkt anslutning till det. I de offerter du får så är oftast ROT-avdraget redan inräknat i priset. Avdraget kommer att skötas av hantverkaren eller byggfirman, var dock medveten om att du måste göra det klart från första början att du vill utnyttja det. Kolla gärna med Skatteverket för att se hur din möjlighet till ROT ser ut.

Skriv avtal
När du som kund är överens med byggfirman så är det väldigt bra att skriva avtal. Med skriftliga avtal mellan två parter så ökar tryggheten för båda och genom påskrifterna kan man direkt dra igång med arbetet! Här på byggfirmor.org kan du hitta hur ett bra avtal bör se ut med en hantverkare eller byggfirma.