Avtal för att anlita byggfirma

bygg1När man bestämmer sig för att anlita en byggfirma så kommer det vara viktigt att man är exakt med de olika saker som man efterfrågar så att det inte kommer att finnas några frågetecken och funderingar mellan parterna. Det brukar man lösa genom att teckna ett avtal. Här tänkte vi hjälpa er till ett bra utformat avtal med byggfirman.

Behöver du ha hjälp med avtalet så har du kommit rätt. På den här sidan så kommer du att få en kort genomgång om vad ett avtal mellan en privatperson och en byggfirma bör innehålla. Det som är bra att veta är att du som kund alltid kommer att vara grundskyddad av konsumenttjänstlagen, men det är samtidigt väldigt viktigt att både för dig och byggfirman komma fram till ett bra avtal för att båda ska kunna vara nöjda. Vill inte byggfirman skriva avtal så är det inte heller en byggfirma som du bör anlita.

Utgå från mallar
Det är aldrig lätt att skriva ett avtal från grunden och att uppfinna hjulet på nytt är bara dumt när det finns de som har gjort det innan. Då är det väldigt bra att använda redan skrivna avtal som mallar för ditt eget. Ett bra avtal ska handla om det specifika bygget, så se till att allting som du förväntar dig finns med i avtalet och var noga med detaljer. Det finns några punkter som kommer att behöva vara med och varje del ska tydligt förklaras så att alla kan förstå det som står där. Detta för att undvika eventuella tvister. Dessa punkter ska ingå:

Formalia. Under denna rubrik ska parternas olika kontaktuppgifter finnas, det gäller alltså både dig som kund och den byggfirma som anlitas. Organisationsnummer med mera är sådant som måste ingå.

Beskrivning av projektet. Under denna rubrik så ska projektet beskrivas. Dess omfattning, vad som specifikt ska göras och hur det ska gå till ska finnas tydligt detaljerat under denna rubrik. Detaljerna bestäms av parterna som tecknar avtalet, till dess att båda är nöjda.

Pris. Här ska det framgå hur priset kommer att sättas, exempelvis om det är fast pris eller timpenning. Det är svårt att slå fast hur mycket det i slutändan kommer att kosta, men det betyder inte att man inte ska göra ett försök. Detta ska också finnas med under denna rubrik. Det viktigaste är dock att ni är överens om det som står här.